Zgodovina blackjacka

Natančen izvor blackjack-a je zavit v tančico skrivnosti. Splošno sprejete zgodbe izvora ni, vendar pa nekateri menijo, da je bila osnova za igro postavljena v Franciji v 17. stoletju. Francoska igra se je imenovala »Vingt-et-Un«, kar v prevodu pomeni 21. Ta morda izvira iz igre po imenu »Chermin de Fer«, ki je bila takrat priljubljena igra s kartami. Ena od teorij pravi, da igra izvira iz časa Rimljanov, saj so le-ti radi igrali igre na srečo, vendar teorija še ni dovolj podkrepljena z dokazi. Blackjack svoj uspeh dolguje severnoameriški celini. Francoski kolonisti so to igro s kartami prinesli s seboj v 19. stoletju. Postala je priljubljena in se razširila v igralnice in bare. Francoska različica igre je ostala enaka še danes, pravila in priljubljenost današnjega blackjack-a pa določajo spremembe, ki so se zgodile v igri na ameriški celini.

Sodobni blackjack

V 20. stoletju se je blackjack še vedno imenoval 21. Zahvaljujoč zgodnjemu marketingu in poskusu igralnic, da pridobijo nove igralce, se je ime spremenilo v blackjack. V igri so ponujali dodatne denarne nagrade za igralce, če so zmagali z 21, ta dodatna nagrada je bila imenovana blackjack. Ta nagrada se uporablja še danes, kar pomeni, da če imamo 21 z asom, fantom, damo ali kraljem, bomo prejeli 1,5x prvotne stave. Priljubljenost igre se je zaradi tega povečala in novo ime se je oprijelo in ostalo za vedno.

Med ameriškim in evropskim blackjack-om je ena velika razlika: v ameriški različici delivec na začetku prejme 2 karti, v evropski različici pa samo 1.