Pravila blackjack-a

Blackjack se igra s šestimi paketi po 52 kart brez jokerjev. Fant, dama in kralj so vredni 10, as je vreden 11 ali 1, medtem ko so ostale karte vredne toliko, kot nakazuje številka na karti (igralec lahko določi vrednost asa, ki ga imajo v roki).

Med blackjack-om igralec igra proti banki (v igralnicah lahko izberete, ali želite igrati sami ali z drugimi igralci) in ni v stiku z drugimi igralci. Cilj je bolj približati seštevek vrednosti kart vrednosti 21 kot jih približa banka. Šest paketov premešanih kart se da v paket iz katerega delivec vleče, dokler ni odstranjenih dve tretjini kart. Celih šest paketov kart se nato znova premeša. Igra se za stavo, ki se jo določi preden se vleče karto. Če igralec izgubi igro, izgubi svojo stavo, če zmaga igro, bo podvojil svojo stavo. Na začetku igre igralec prejme karto obrnjeno navzgor, banka pa karto obrnjeno navzdol, kar pomeni, da igralec ne vidi prve karte banke. Igralec lahko nato zahteva novo karto ali ne zahteva več kart. Banka ne bo prejela nove karte, dokler igralec ne preneha zahtevati kart, torej ne ustavi igre v trenutnem krogu. Igralec lahko kadar koli preneha zahtevati dodatne karte, njihova skupna vrednost pa bo vsota trenutnih kart. Če pa igralec zahteva drugo karto in skupna vrednost njihovih kart preseže 21, igralec izgubi ne glede na poznejše rezultate banke (banka nato takoj prejme stavo igralca). Ko  igralec preneha zahtevati nove karte, bo banka razkrila navzdol obrnjeno karto, zatem pa mora igrati po točno določenih pravilih. Če je skupna vrednost kart banke manjša kot 17, mora izvleči novo karto, dokler skupna vrednost ne znaša najmanj 17. Če ima banka skupno vrednost najmanj 17 ter med 17 in 21, mora banka ustaviti ne glede na to, ali je vrednost igralčevih kart bližje 21 ali ne. Na primer, če ima igralec vrednost kart 18 in po vlečenju dveh petic banka povleče 7, mora banka ustaviti in igralec je zmagal. Če banka z igranjem teh pravil preseže 21 in je igralec še vedno v igri, je igralec znova zmagal. Blackjack se igra tudi po drugih pravilih, vendar to so uradna pravila.

Potek igre

Vsak igralec najprej stavi. Nato se vsakemu igralcu razdelijo 2-2 karti in delivcu je 1 obrnjena navzgor. Vsak igralec se odloči za naslednji korak:

Povleci drugo karto

 • Dvigne stavo (podvojite maksimum) in prejme drugo karto
 • V primeru para si razdeli karte in zaključi drugo vlečenje z enako stavo (največ 4-8 delitev kart, v primeru asov lahko izvlečete samo 1-1 karto).
 • Če je prva karta delivca as, potem lahko zaprosijo za zavarovanje, ki je lahko polovica stave. Če ima trgovec blackjack, potem dobi dvojni znesek zavarovane stave (prvotno stavo seveda izgubi)
 • Izenačena stava: Če je bil razdeljen blackjack in ima delivec asa, bomo zaradi zavarovane stave zagotovo dobili prvotno stavo.
 • Igralec ne zahteva več kart
 • Delivec zahteva karte, dokler njihova vrednost ne doseže vsaj 17

Zmagovalne neenakosti

 • Če tako delivec kot igralec presežeta 21, igralec vedno izgubi. Obstaja 28% verjetnost, da delivec ali igralec presežeta vrednost 21, ta scenarij ima verjetnost 0,28 × 0,28. Da se ta scenarij zgodi, je verjetnost približno 8%. Z ustrezno strategijo se to lahko zmanjša na 0,5%. S štetjem kart pa smo lahko celo v prednosti.
 • Spreminjajoči faktor je 1,5 kratno izplačilo banke. V tem primeru je zmaga asimetrična, saj banka ne dobi 1,5x stave, ampak le 1x.
 • Poleg tega nam podvojitev stave ob pravem času lahko koristi. Na srečo nam banka ne more podvojiti naših izgub.
 • Možnost igre je razdeliti karte, kar podobno kot podvojitev stave lahko pripelje do zmage v našo korist.
 • Igralec se lahko ustavi pri 16 in banka pa mora vleči.

Prednosti banke

 • Če se banka ustavi pri »Soft 17«, to pomeni 0,2% prednost za igralca.
 • Soft 17: če banka doseže vrednost 17 z oceno asa na 1.
 • Manj paketov kart kot se pri igri uporablja, manjša je prednost banke.
 • To kompenzirajo s strožjimi pravili in manjšimi dobitki.